Συλλογική δράση… Μια μαγική εικόνα;

unityΕκ πρώτης όψεως, στο πεδίο της συλλογικής εκπροσώπησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταφραστών και διερμηνέων παρατηρείται μεγάλη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα: Η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών ετοιμάζεται πυρετωδώς για την κρίσιμη καταστατική συνέλευση της 1ης Απριλίου και την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση του καταστατικού της, η οποία αναμένεται να εξαλείψει παθογένειες του παρελθόντος και να δώσει στο νέο ΔΣ τη δυνατότητα να κινηθεί ακόμα πιο δυναμικά. H Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου
παρουσίασε το νέο πρόγραμμα συμβουλευτικής καθοδήγησης (mentoring) αποκλειστικά για τα τακτικά μέλη της, ώστε να προσφέρει εξατομικευμένη επαγγελματική υποστήριξη, φέρνοντας σε απευθείας επαφή τους καθοδηγούμενους με τους κατάλληλους καθοδηγητές. Ο Σύλλογος Μεταφραστών, Επιμελητών και Διερμηνέων, με ανασυγκροτημένο ΔΣ μετά την παραίτηση 3 μελών, ετοιμάζεται για την επόμενη συνέλευσή του και συνεχίζει να καταγγέλλει κακές πρακτικές στην αγορά και να ονοματίζει μεταφραστικές εταιρείες και εκδοτικούς οίκους που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες τους.

Όλα αυτά σαφώς είναι καλά και αναγκαία. Εμείς όμως θα θέλαμε να δούμε όλους τους συλλόγους πέρα από το να φροντίζουν τα του οίκου τους ή να διαπιστώνουν ότι πολλά μέλη τους μεταφέρουν την έδρα της ατομικής επιχείρησής τους στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κύπρο ή την Αγγλία, να συντονίσουν και τη δράση τους ενάντια στη θέσπιση ασφαλιστικών εισφορών ύψους 27% για τα τιμολόγια όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και για τους τίτλους κτήσης των περιστασιακά εργαζομένων. Το υπέρογκο αυτό ποσοστό είναι ένα σχεδόν τιμωρητικό χαράτσι, το οποίο δεν πρόκειται να έχει καμία ανταποδοτικότητα, αν κρίνουμε από τις διαρκείς μειώσεις των συντάξεων, την ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και την ολοένα και υποβαθμιζόμενη παροχή υπηρεσιών από τις κρατικές δομές υγείας.

Τα πρώτα δείγματα γραφής σχετικά με τον ΕΦΚΑ ήρθαν από δύο συλλόγους: Στις αρχές του Φεβρουαρίου η πρόεδρος του Συλλόγου Διερμηνέων Συνεδρίων Ελλάδος κα. Μαρία Πετροχείλου, ανακοινώνοντας ότι ο ΣΥΔΙΣΕ ετοιμάζει «νομική προσφυγή κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου [στην οποία] μπορούν να συμμετέχουν ατομικά και άλλοι συνάδερφοι διερμηνείς που ενδιαφέρονται και να επωφεληθούν ως εκ τούτου των ωφελημάτων που δύνανται να προκύψουν από αυτή την ενέργεια». Αντίθετη άποψη έχει η ΠΕΜ, η οποία μέσω ενημερωτικού μηνύματος που έστειλε στα τέλη του Φλεβάρη εκτιμά ότι «ο Ν. 4387/2016 διαθέτει αρκετά αρνητικά στοιχεία, ωστόσο [είναι] απίθανο να κριθεί συνολικά αντισυνταγματικός ως αποτέλεσμα μαζικών προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Συνεπώς, η επένδυση ενός ιδιαίτερα υψηλού χρηματικού ποσού σε νομικές αμοιβές για την υποστήριξη μιας μαζικής προσφυγής –αμοιβές της τάξεως των χιλιάδων ευρώ– για ένα τόσο αμφίβολο αποτέλεσμα είναι μια κίνηση που αφενός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, αφετέρου θα εξασθενήσει την Ένωση», η οποία ωστόσο μετά από μελέτη προτείνει στα μέλη της άλλους τρόπους αντίδρασης / προσέγγισης του θέματος.

Θα αφήσουμε στους νομικούς την κρίση περί της συνταγματικότητας ή μη του Ν. 4387/2016. Άλλωστε, θεωρούμε ότι ισχυρότερο επιχείρημα κατά της ομαδικής νομικής προσφυγής είναι η χρονική διάρκεια μέχρι την τελεσίδικη κατάληξη της διαδικασίας. Παράλληλα, όμως, θεωρούμε ότι πρέπει όλοι οι σύλλογοι των επαγγελματιών που απασχολούνται στον τομέα των γλωσσικών επαγγελμάτων (με μια πρόχειρη καταγραφή μετρήσαμε 6 συλλόγους στη χώρα μας!) αφενός να συνταχθούν σε μια κοινή προσπάθεια, αφετέρου να αναζητήσουν διαφορετικούς τρόπους άσκησης πίεσης στην Κυβέρνηση. Μια πρώτη ενέργεια θα ήταν η από κοινού παράσταση των συλλόγων στους αρμόδιους φορείς, ώστε να συζητηθούν και να κατατεθούν εγγράφως τα αντεπιχειρήματα και η διαμαρτυρία. Άλλες κινήσεις θα ήταν η καταβολή μεν του ΕΦΚΑ αλλά με ταυτόχρονη υποβολή δήλωσης επιφύλαξης (μια από τις κινήσεις που προτείνει η ΠΕΜ στα μέλη της), αλλά και η μη καταβολή εισφορών για μερικούς μήνες, η οποία μπορεί μεν να επιφέρει μικρή προσαύξηση του οφειλόμενου ποσού, αλλά σίγουρα, αν λάβει μαζικές διαστάσεις, θα αποτελέσει πολύ ισχυρό μοχλό πίεσης. Κινήσεις όπως αυτές, σε συνδυασμό με ανάλογες δράσεις που αναλαμβάνουν μεγάλοι σύλλογοι της χώρας, π.χ. η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας  και η υποβολή δήλωσης επιφύλαξης από τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών  και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενδέχεται να ασκήσουν επαρκή πίεση για την άρση του μέτρου ή έστω τη σημαντική μείωση του ποσοστού.

Είμαστε σίγουροι ότι την κρισιμότητα της περίστασης τη συναισθάνονται πλήρως τα μέλη των ΔΣ όλων των συλλόγων. Ας αποφασίσουν, λοιπόν, να αναλάβουν δράση από κοινού, μιας και στη χώρα μας τα συλλογικά μας δικαιώματα εκπροσωπούνται από απλά σωματεία και όχι από έναν κεντρικό σύλλογο, που να αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Είναι ώρα για πραγματικά συλλογική δράση!

Advertisements

About metafrasi

The meta|φραση School of Translation Studies, the only school in Greece that specialises solely in translator training, was founded by British Council translation teachers and professional translators with 18 years of experience in translation and translator training.

Posted on February 27, 2017, in Μετάφραση, Οργανισμοί - Φορείς and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: