Πρόγραμμα «Φράσις» για να ενισχυθούν οι μεταφράσεις!

FrasisΜπορεί πολλά πράγματα να έχουν κλονιστεί γύρω μας, ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αξία που έχει το μεταφρασμένο βιβλίο ως διαβατήριο, για να γνωρίσουμε τον κόσμο και να μας γνωρίσει κι αυτός. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές της μετάφρασης βιβλίων από πληθώρα γλωσσών αλλά στην αντίστροφη πορεία –στη μετάφραση ελληνικών βιβλίων– κάθε άλλο παρά πρωτοπόρος είναι. Γι’ αυτό διαβάσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα την ανακοίνωση για την επαναλειτουργία ενός προγράμματος που στόχο έχει να στηρίζει τη μετάφραση ελληνικών έργων προς ξένες γλώσσες.

«Φράσις» είναι το όνομα του προγράμματος που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο φιλοδοξεί να προάγει το ελληνικό βιβλίο στο εξωτερικό. Σε αντίθεση με το προηγούμενο αντίστοιχο, αλλά δυστυχώς ανενεργό επί σειράν ετών, πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ, το «Φράσις» έχει δύο καινοτομίες: οι μεταφράσεις βιβλίων δεν περιορίζονται στη λογοτεχνική παραγωγή, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Τι πρέπει να θυμόμαστε για το πρόγραμμα «Φράσις»; Έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τις 9 Σεπτεμβρίου. Απευθύνεται σεεκδοτικούς οίκους, πανεπιστήμια, ιδρύματα και διεθνείς φορείς που είναι κάτοχοι των δικαιωμάτων του έργου που προτείνουν να μεταφραστεί. Καλύπτει όλα τα είδη του γραπτού λόγου από τη σύγχρονη αλλά και την παλαιότερη γραμματεία. Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στις € 150.000 ετησίως και προβλέπεται η συνολική επιχορήγηση του κόστους της μετάφρασης των επιλεγμένων έργων. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος που φιλοξενείται στον ιστότοπο του ΕΚΕΒΙ.

Advertisements

About metafrasi

The meta|φραση School of Translation Studies, the only school in Greece that specialises solely in translator training, was founded by British Council translation teachers and professional translators with 18 years of experience in translation and translator training.

Posted on October 9, 2011, in Μετάφραση, Οργανισμοί - Φορείς, Χρηματοδότηση - Προγράμματα and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: