Ερωτηματολόγιο: Η χρήση των μεταφραστικών φόρουμ ως εργαλείων ορολογικής έρευνας και τεκμηρίωσης
Καθημερινά, εκπαιδευόμενοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες μεταφραστές χρησιμοποιούν φόρουμ όπως το Translatum και η Lexilogia για να ρωτήσουν τα μέλη ποια είναι η σωστή μετάφραση/απόδοση όρων. Μια τέτοια ερώτηση ορισμένες φορές καλύπτεται με ένα απλό απαντητικό μήνυμα, ενώ άλλες αποτελεί την αφορμή για μια συζήτηση που εκτείνεται σε αρκετές σελίδες προτού τα μέλη που συμμετέχουν στο νήμα καταλήξουν σε μια κοινώς (ή σχετικά κοινώς) αποδεκτή λύση.
Ποιοι, όμως, είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την τελική απόφαση των μελών και κυρίως του εκάστοτε μέλους που θέτει το αρχικό ερώτημα; Και πόσο αξιόπιστα είναι τα μεταφραστικά φόρουμ ως εργαλεία ορολογικής έρευνας; Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα σχετικά ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει η έρευνα που εκπονεί ο Διευθυντής Σπουδών της σχολής μας, Βασίλης Μπαμπούρης.
Σας καλούμε, λοιπόν, να συμπληρώστε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, για να συμβάλετε στην αξιολόγηση των μεταφραστικών φόρουμ ως εργαλείων ορολογικής έρευνας και τεκμηρίωσης. Οι απαντήσεις σας θα είναι ανώνυμες και μυστικές και τα δεδομένα που θα προκύψουν δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη σύγκριση των ελληνικών μεταφραστικών φόρουμ μεταξύ τους, αλλά για τη σύνταξη οδηγιών αποδοτικότερης και ασφαλέστερης χρήσης τους από μεταφραστές, υποτιτλιστές, επιμελητές και κάθε είδους άλλους ενδιαφερόμενους.
Ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσετε όλοι ώστε να εξετάσουμε πώς αυτά τα φόρουμ θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο χρήσιμα εργαλεία στην καθημερινή μεταφραστική πρακτική μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.
Posted on April 22, 2011, in Έρευνα, Μετάφραση and tagged φόρουμ, έρευνα, ερωτηματολόγιο, Lexilogia, Translatum. Bookmark the permalink. 2 Comments.
Ωραία έρευνα. Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αποτελέσματα; Θα μπορούσαμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα για κάποια άλλη έρευνα;
Valentini, είδαμε με μεγάλη καθυστέρηση το σχόλιό σου – αλλά ποτέ δεν είναι αργά για μιαν απάντηση: Ναι, τα στοιχεία της έρευνας θα είναι διαθέσιμα από τον Απρίλιο του 2012 σε όποιον ενδιαφέρεται να τα δει – η έρευνα εκπονείται για μια διατριβή που θα κατατεθεί στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ο κανονισμός του πανεπιστημίου ορίζει ότι πρέπει να περάσουν 6 μήνες από την κατάθεση της διατριβής μέχρι να δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία.