Βρες το χωρίς το Google!

Το πρώτο και αυτονόητο για όλους βήμα μιας διαδικτυακής αναζήτησης είναι η επίσκεψη στη σελίδα του Google. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα αυτό που ψάχνουμε μέσα στα εκατοντάδες και ενίοτε χιλιάδες σχετικά αποτελέσματα που μας δίνει το Google; Ποιες λύσεις έχουμε στη διάθεσή μας; Από πρόσφατα άρθρα του εξαιρετικού ιστότοπου Lifehacker, επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε πληροφορίες για τέσσερα εργαλεία αναζήτησης που προσφέρονται για πιο… ψαγμένη έρευνα:

DuckDuckGo
DuckDuckGoΑυτή η μηχανή αναζήτησης θα σας βοηθήσει να φτάσετε πολύ γρήγορα στις πληροφορίες που θέλετε, γιατί μπορεί να αναγνωρίσει αναζητήσεις συγκεκριμένου τύπου και να σας δώσει κατευθείαν την απάντηση. Το DuckDuckGo υπολογίζει φυσικά μεγέθη (από τον όγκο ενός κύβου έως το εμβαδόν μιας χώρας), γνωρίζει χημικούς τύπους, λύνει εξισώσεις, ψάχνει για #hashtags του Twitter, καταλαβαίνει κωδικούς HEX (για χρώματα), ISBN (για βιβλία), ASCII/UTF (για χαρακτήρες κάθε γλώσσας του πλανήτη) και HTML (για οντότητες), αντλεί αποτελέσματα από σύνθετες μηχανές όπως η
Wolfram Alpha  και –γενικώς– προσφέρει πολλές και εντυπωσιακές δυνατότητες (πλήρης λίστα εδώ).

Aardvark
aardvarkΣτο Aardvark μπορείτε να θέσετε ένα ερώτημα και να λάβετε απάντηση μέσα σε ένα λεπτό. Δεν πρόκειται για μια μηχανή αναζήτησης, αλλά για ένα δίκτυο χρηστών που απαντούν ο ένας τις ερωτήσεις του άλλου, με σύντομα και αξιόπιστα μηνύματα. Το Aardvark στηρίζεται στην αμοιβαιότητα της προσφοράς των χρηστών, οπότε ως μέλος θα μπορείτε και να απαντάτε σε ερωτήματα άλλων χρηστών.

Ask Metafilter
ask metafilterΜε παρόμοια λογική λειτουργεί και το Ask Metafilter, το οποίο έχει αποκτήσει με το σπαθί του τη φήμη μιας αξιόπιστης υπηρεσίας παροχής πληροφοριών. Θέστε το ερώτημά σας στους υπόλοιπους χρήστες ή απλώς μπείτε για να διαβάσετε τις απαντήσεις που έχουν δοθεί σε πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα άλλων χρηστών.

Blekko
blekkoΈνα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ξεχωρίζει το Blekko από τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης: η λειτουργία slashtag search, με την οποία μπορείτε να φιλτράρετε τα αποτελέσματα κάθε αναζήτησής σας. Αν, λόγου χάριν, θέλατε να βρείτε ομοιοπαθητικούς τρόπους αντιμετώπισης των πονοκεφάλων, μπορείτε να γράψετε

cure headaches /homeopathy

στο πεδίο αναζήτησης, ώστε να αποκλείσετε από τα αποτελέσματα οποιαδήποτε σελίδα αναφέρει μη ομοιοπαθητικές θεραπείες για τους πονοκεφάλους.

Καλές αναζητήσεις!

meta|φραση

Advertisements

About metafrasi

The meta|φραση School of Translation Studies, the only school in Greece that specialises solely in translator training, was founded by British Council translation teachers and professional translators with 18 years of experience in translation and translator training.

Posted on January 23, 2011, in Έρευνα, Μεταφραστικά εργαλεία, Social Media and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: