Βάση ορολογικών όρων της ΕΛΕΤΟ

ΕΛΕΤΟΗ συνεισφορά της επιστημονικής ένωσης ΕΛΕΤΟ στη μελέτη και την ανάπτυξη της ορολογίας από την ίδρυσή της, το 1992, μέχρι σήμερα είναι σημαντική και γνωστή. Η ΕΛΕΤΟ διοργανώνει διαλέξεις, ημερίδες και συνέδρια σχετικά με την ελληνική γλώσσα και την ορολογία, είναι μέλος διεθνών φορέων και συμμετέχει στις εργασίες τους (Διεθνές Κέντρο Πληροφοριών Ορολογίας, Ευρωπαϊκή Ένωση Ορολογίας κ.ά.) και μεριμνά για την παραγωγή έργων ορολογίας (δίγλωσσα ή πολύγλωσσα γλωσσάρια ή ελληνικά πρότυπα). Και το σημαντικό είναι ότι μεγάλο μέρος του έργου της ΕΛΕΤΟ δε μένει σε κλειστό επιστημονικό κύκλο αλλά προσφέρεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του ιστότοπου της ένωσης. Έτσι, ανάμεσα στις βάσεις των ορολογικών δεδομένων της βρίσκουμε τη Βάση Όρων της Ορολογίας, η οποία δημιουργήθηκε και ενημερώνεται από τον Κώστα Βαλεοντή, σημερινό Πρόεδρο της ένωσης. Η βάση TERMTERM είναι τρίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά). Μπορείτε να την κατεβάσετε, να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας και να την ανοίξετε μέσα από την Microsoft Office Access ή με κάποιο πρόγραμμα .mdb Viewer που θα βρείτε δωρεάν στο Διαδίκτυο. Εάν είστε ορολόγοι ή ερευνητές σίγουρα θα αποκτήσετε ένα πολύτιμο εργαλείο. Κι εμείς θέλουμε να συγχαρούμε την ΕΛΕΤΟ για το σημαντικό έργο που προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα. Η ορολογία αποτελεί μέρος κάθε επιστημονικού και επαγγελματικού τομέα και είναι προς όφελος όλων να τη μελετάμε και να τη συζητάμε, έχοντας στο νου μας τόσο τις αρχές της (διαφάνεια, παραγωγικότητα κ.λπ.) όσο και το τι (και γιατί!) έχει επικρατήσει σε κάθε τομέα.

meta|φραση

Advertisements

About metafrasi

The meta|φραση School of Translation Studies, the only school in Greece that specialises solely in translator training, was founded by British Council translation teachers and professional translators with 18 years of experience in translation and translator training.

Posted on January 9, 2011, in Αρχεία - Πόροι - Βιβλιοθήκες, Μετάφραση, Οργανισμοί - Φορείς and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: